Reklamlar

24 Mart 2011 Perşembe

Raunt 1: Avustralya GP’si




















2011 Formula 1 heyecanı bu hafta sonu Avustralya GP’si ile başlıyor. İşte yarışın ve Albert Park Pisti’nin detayları.

Yoğun geçen kış testlerinin ve önemli kural değişiklilerinin ardından Formula 1 2011 sezonu, gecikmeli olarak Avustralya GP’sinde başlıyor. Normal şartlarda 13 Mart’taki Bahreyn GP’siyle start alması beklenen 2011 sezonu, Orta Doğu’daki isyanların Bahreyn’e de sıçramasıyla yarış askıya alınmıştı.

Uzun yıllar sezonun açılış yarışı olan Melbourne, 2011’de de bu önemli ana ev sahipliği yapacak. Albert Park Pisti, aynı zamanda zorlayıcı karakteri ve keyifli atmosferiyle F1 fanlarının da favori pistlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Tümsekli yapısı ve yarı cadde pisti olması, yol tutuşu azaltırken yeni lastiklerin nasıl tepki vereceği, takımları için en kritik nokta olacak. Diğer yandan artık işin içine KERS ve hareketli arka kanat gibi sistemler de işin içine giriyor. Bu açıdan Albert Park’taki yarış, pilotların yetenekleri açısından önemli bir sınav olacak.

Avustralya açılış yarışı olduğu neredeyse her grand prix’de ilginç olaylara ev sahipliği yapıyor. 1996’da çaylak bir sürücü olarak spora giren Jacques Villeneuve, pol’den start almış ve yarışın çoğunu lider olarak götürmüştü. Ancak galibiyet şansı bir yağ sızıntısı nedeniyle son bulmuştu. 2001’de Kimi Raikkonen, Sauber takımıyla çok az yarış tecrübesine rağmen puan alarak herkesi büyülemişti. 2007’de ise bir diğer çaylak Lewis Hamilton, tecrübeli takım arkadaşı Fernando Alonso’yu hem sıralama hem de yarışta geçerek önemli bir başarıya imza atmıştı.

Pist, akıcı ve hızlı virajlarıyla ve bazı sert frenajlarıyla dikkat çekiyor. Bazıları burayı bir dur-kalk pisti olarak tanımlıyor ve bu açıdan frenleri zorlayan bir pist. Geçişler açısından çok imkan vermese de, cesur pilotlar için imkan var. Özellikle viraj çıkışlarındaki çekiş çok büyük önem taşıyor.

Avustralya’da antrenmanlar Cuma günü başlayacak ve Cumartesi sabahı son bulacak. Sıralama turları ise Türkiye saati ile 08:00’den itibaren ve büyük yarış 08:00’dan itibaren başlayacak. Bu büyük heyecana TRT ekranlarından konuk olabilirsiniz.

Rakamlarla Avustralya GP’si:
Pist uzunluğu: 5.3 km
Atılacak tur: 58
Viraj sayısı: 16
Kullanılacak lastik hamurları: Yumuşak ve sert
İlk F1 yılı: 1996
Tur rekoru: 1dk 24.125sn
Michael Schumacher (2004)

Son beş yılın kazananı:
2010 Jenson Button
2009 Jenson Button
2008 Lewis Hamilton
2007 Kimi Raikkonen
2006 Fernando Alonso