Reklamlar

7 Eylül 2014 Pazar

İtalya'da Galibiyet Hamilton'un!

İtalya'da galibiyetin adı Hamilton oldu. Takım arkadaşı Rosberg 2. olurken Williams'tan Massa 3. oldu.



Yarışa pole pozisyonundan başlayan ancak ERS’deki sorun nedeniyle yavaş kalıp ilk virajda 4 sıra kaybeden Hamilton, ilk pitlere takım arkadaşının arkasında girmesinin ardından pitlerden sonra daha da hızlandı. Rosberg’in ilk şikanı 2. kez kaçırmasının ardından Hamilton pist üstünde mücadeleye gerek kalmadan liderliğe yükselerek yarışı kazanmayı başardı.

Hamilton Britanya’daki zaferinden sonra Monza’da da kazanarak bu seneki galibiyet sayısını 6’ya çıkardı.

Yarışın başında lider giden Rosberg, takım arkadaşına geçilmesinin ardından sakin bir yarış çıkararak 2. oldu. Sezonun 13. yarışının ardından iki pilot arasındaki puan farkı 7’ye inmiş oldu. Ayrıca Mercedes Avusturya’dan beri ilk duble zaferini elde etti.

İtalya’da podyumu tamamlayan isim Williams pilotu Felipe Massa oldu. Yarışa 4. sıradan başlayan Massa, temiz ve sorunsuz bir yarış geçirerek ilk virajda elde ettiği 3.lüğü yarış sonuna kadar sürdürdü ve Brezilyalı sürücü bu sene ilk defa podyuma çıkmayı başarmış oldu.

Yarışın favorilerinden olan ve yarışa 3. sıradan başlayan Williams pilotu Valtteri Bottas, startta yavaş kalmasının ardından 10. sıraya kadar gerileyerek büyük hayal kırıklığı yaşadı. Önce ilk pitlere kadar büyük mücadele vererek sayısız atakla yükselen Bottas, pitlerden sonra gerileyince yine yükselmek zorunda kaldı. Oldukça yoğun bir yarışın sonunda Bottas 4. sırada damalı bayrağı gördü. Böylece Monza’da ilk 4 sırayı Mercedes ve Williams pilotları doldurmuş oldu.

Red Bull pilotu Sebastian Vettel, yarışı rahat bir şekilde 5. sırada götürüyordu. Ancak yarışın son bölümünde atağa kalkan takım arkadaşını arkasında tutmayı başaramayan Vettel yarışı takım arkadaşının gerisinde 6. sırada tamamladı. Ricciardo ise bir kez daha yarışın 2. yarısında yükselişe geçen isim olmayı başardı.

McLaren’in çaylak sürücüsü Kevin Magnussen, yarışın ilk bölümünde çok iyiydi. İlk virajda 2. sıraya kadar çıkmayı başaran Magnussen yarış ilerledikçe geriledi. Magnussen yarışı 7. sırada tamamladı ancak girdiği ikili mücadelelerdeki sert savunması nedeniyle Magnussen, rakibini pist dışına ittiği için Belçika’da olduğu gibi 5 sn cezası aldı. Magnussen cezasıyla birlikte yarışı 10. sırada tamamlamış oldu.

Force India pilotu Sergio Perez ve McLaren sürücüsü Jenson Button arasında neredeyse yarışın yarısı boyunca büyük mücadele yaşandı. Zaman zaman sertleşen bu mücadeleden Perez önde ayrılırken onu Button takip etti. Magnussen’in cezasıyla birlikte bu sürücüler birer sıra yükseldiler ve 7 ile 8. oldular.

Kendi evinde yarışan Ferrari beklediği gibi yavaş bir yarış çıkardı. Fernando Alonso’nun ERS sorunuyla yarışa erken veda ettiği Monza’da Kimi Raikkonen ancak 10. olabildi. Magnussen’in cezasıyla birlikte Raikkonen 1 sıra yükselerek 9. oldu. Son puan ise ceza alan Magnussen’e gitti. Fernando Alonso ise 5 senelik Ferrari kariyerinde ilk defa mekanik bir sorunla yarış dışı kalmış oldu.

Toro Rosso pilotu Daniil Kvyat son puanı alacak gibi görünüyordu. Ancak ilk viraja gelirken freni kötü bir şekilde kaçıran çaylak sürücü, pist dışında aracını çok iyi bir şekilde kontrol ederek vurmaktan kurtardı ve 11. sırada yarışı tamamladı.

Force India pilotu yarışta istediği yükselişi gerçekleştiremedi ve 12. sırada yarışı tamamladı. Hulkenberg’i Vergne, Maldonado, Sutil ve Grosjean takip ettiler.

Sezonun 13. yarışının ardından pilotlar şampiyonasında ilk 3 sırada değişiklik olmazken Valtteri Bottas, Fernando Alonso’yu geçerek 4. sıraya yükseldi.  Takımlar şampiyonasında da ilk 2 sıradakiler yerini korudular. Williams ise burada topladığı 27 puanla Ferrari’nin 15 puan önüne geçerek 3. sıraya yükseldi.

İtalya GP ile birlikte 2014 Formula 1 şampiyonasının Avrupa ayağı geride kalmış oldu. Sezonun 14. yarışı Singapur GP 21 Eylül’de Singapur’da gerçekleşecek.

1Lewis HamiltonMercedes1h19m10.236s
2Nico RosbergMercedes3.175s
3Felipe MassaWilliams/Mercedes25.026s
4Valtteri BottasWilliams/Mercedes40.786s
5Daniel RicciardoRed Bull/Renault50.309s
6Sebastian VettelRed Bull/Renault59.965s
7Sergio PerezForce India/Mercedes1m02.518s
8Jenson ButtonMcLaren/Mercedes1m03.063s
9Kimi RaikkonenFerrari1m03.535s
10Kevin MagnussenMcLaren/Mercedes1m06.171s
11Daniil KvyatToro Rosso/Renault1m11.184s
12Nico HulkenbergForce India/Mercedes1m12.606s
13Jean-Eric VergneToro Rosso/Renault1m13.093s
14Pastor MaldonadoLotus/Renault1 Lap
15Adrian SutilSauber/Ferrari1 Lap
16Romain GrosjeanLotus/Renault1 Lap
17Kamui KobayashiCaterham/Renault1 Lap
18Jules BianchiMarussia/Ferrari1 Lap
19Esteban GutierrezSauber/Ferrari2 Laps
20Marcus EricssonCaterham/Renault2 Laps
-Fernando AlonsoFerrariRetirement
-Max ChiltonMarussia/FerrariSpun off